Продължаваме промяната и Демократична България заедно работят по конституционна жалба за

...
Продължаваме промяната и Демократична България заедно работят по конституционна жалба за
Коментари Харесай

ПП и ДБ с конституционна жалба за промените в Изборния кодекс: Как и КС може да премахне машините - Политика

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " дружно работят по конституционна тъжба за измененията в Изборния кодекс. Източници на OFFNews от двете партии оповестиха, че се чака да сезират Конституционния съд в идващите седмици.  

В последния пленарен ден за 2022 година, когато ", ръководителят на парламентарната комисия по конституционни въпроси Атанас Славов разгласи, че  за измененията в ИК.

За тъжба в Конституционен съд са нужни подписите на 1/5 от народните представители, т.е. 48. Демократична България разполага единствено с 20 депутати, поради което бе нужна и поддръжка от друга парламентарна група. Срещу прекрояването на ИК се оповестиха четири политически обединения - Демократична България, Политическа партия, БВ и " Възраждане ". (В края на 2022 година Александър Николов от " Български напредък " съобщи пред OFFNews, че има задоволително юридически причини, с цел да поддържат самодейността на Демократична България. Асен Василев сподели, че Политическа партия ще поддържа самодейността, а от " Възраждане " резервираха безмълвие - б.а.)

Към момента по жалбата работят единствено Демократична България и Политическа партия. Заедно те разполагат със 73-ма народни представители, които са задоволителни. Атанас Славов от " Демократична България " сподели пред OFFNews, че не са търсили поддръжка от останалите две парламентарни групи, защото не е нужна такава за сезирането на Конституционен съд. Той добави, че все още се събират предложенията на двете партии, след което ще се организира среща, на която ще се завърши документът. Очаква се това да се случи в следващите две седмици, след което да бъде сезиран Конституционен съд. Ще бъде проведено и обществено показване на причините, които двете групи са показали в жалбата. 

Славов е на мнение, че има причини за оповестяване на противоконституционност поради новия метод на осъществяване на гласуването с машина.

От  " Продължаваме промяната " пък виждат причини в разкриването на тайната на вота поради броенето на разписките от машините. (Сходен мотив имаше и президентът Румен Радев в - б.а.) Източници на OFFNews от Политическа партия виждат и друга опция - нарушената процедура, която би била задоволителен мотив, с цел да направи цялото решение на Народно събрание нелегитимно. (Изборният кодекс бе прекроен от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия при голям брой нарушавания на Правилника за организацията и активността на Народно събрание - б.а.)

Какви са причините съгласно специалистите

Експерти разясняват, че всичко зависи от причините, които ще посочат депутатите. Според тях действителен мотив за сезирането на Конституционен съд е нарушаването на равното изборно право. Освен това има и опасения, че с по този начин написаните нови изборни правила машинното гласоподаване може въобще да отпадне, тъй като няма да има опция за провеждането му. Три седмици след влизането на закона в действие, ЦИК следва да организира опит за осъществяване на гласоподаване по новия ИК. От Българска народна банка обаче към този момент имат мнение, че не разполагат със " специфичната хартия ", която ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия заложиха в закона. Заради това може да се разгласи форсмажор и да се гласоподава единствено с хартия, защото ЦИК няма да може да извърши заложените условия за машинно гласоподаване.

Съществува и друга опция за отпадане на машинното гласоподаване. Ако Конституционен съд разгласи някои текстове за противоконституционни, то без работещ парламент може да се сътвори законодателна дупка и да настъпи още по-голям безпорядък. Причината е в решение 3 от 2020 година на Конституционен съд, съгласно което, в случай че част от закон се разгласи за противоконституционна, то не влиза в действие предходният текст, а остава законодателна дупка. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " се чака да сезират Конституционен съд за измененията, касаещи машинното гласоподаване. В този смисъл, в случай че Конституционен съд удостовери, че текстовете са противоконституционни, то машинното гласоподаване може да отпадне и още веднъж да се окаже, че ще гласуваме единствено с хартия. Заради това е от ключово значение кои тъкмо ще са текстове от Изборния кодекс, които ще нападат Политическа партия и Демократична България.

Конституционалистът доцент Наталия Киселова разяснява пред OFFNews, че има трайна процедура на Конституционен съд, съгласно която не се позволява нарушаванията на правилника да се третират като нарушавания на Конституцията, каквато концепция за атакуване на текстовете в съда имат от Политическа партия. Киселова добави, че има единствено един случай, само че той е доста изолиран - касае случай, при който не е обещано задоволително време, с цел да се внесат оферти сред двете четения. Казусът с ИК обаче не е подобен.

Каква е процедурата

Процедурата за сезиране на Конституционния съд е написана в Конституцията и Закона за Конституционния съд. Според нея Конституционен съд работи по самодейност на минимум 1/5 от народните представители. Исканията се вършат документално и следва да са стимулирани с приложени писмени доказателства. Съдът самичък взема решение дали отправения към него въпрос е от неговата подготвеност, като решението се взема на закрито съвещание. Ако то е позитивно - се образува конституционно дело, а в случай че не - Конституционен съд връща стимулирано мнение до подателя. 

Ако се образува дело за измененията в ИК, Конституционен съд може да изиска спомагателни мнения и доказателства. Решението се взима с болшинство от повече от половината от всички съдии, то се обнародва в " Държавен вестник " до 15 дни след съвещанието. Решението влиза в три дни след публикуването на делото в Дъждовни води.

Актът, разгласен за противоконституционен, не се ползва от деня на влизане в действие на решението, като частта от закона, която е оповестена за противоконституционна стопира да се ползва, а останалата част продължава да работи.

Как хартиената коалиция прекрои Изборния кодекс

Още в първия ден на 48-ото Народно събрание и внесе остарелия си законопроект за връщане на хартиената бюлетина. Без изненада. Между двете четения ГЕРБ и Движение за права и свободи направиха над 100 оферти, които напълно преправяха ИК и даже бяха отвън обсега на законопроекта. Председателят на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ обаче наруши правилника и ги подложи на гласоподаване за допустимост, което мина сполучливо поради желязното болшинство на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ. Така изненадващо, вместо единствено да върне хартиената бюлетина редом с машинния избор,. На 16 ноември се организира второто четене на текстовете в комисия, като т, премахнат бе и Общественият съвет към ЦИК, чийто състав бе увеличен. 

След това текстовете се върнаха в зала за второ чете с обещанието на Йордан Цонев (ДПС), че ИК ще се гледа единствено в постоянното съвещание на Народното събрание и с включени камери, с цел да е обществено. Тогава с голям брой изявления Политическа партия съумя да забави процеса и. На идващия ден по искане на ГЕРБ кодексът още веднъж влезе в зала, като Политическа партия и Демократична България приложиха заучената процедура и след. На идващия ден депутатите съумяха да стигнат единствено до първия параграф. В първия ден на декември се организира и. Пленарният ден завърши в 02:54 ч. след процедурна хватка на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, при която се стигна до обичаната обстановка ". До този миг.

На 2 декември след 44 часа съвещания. Във финалния вид ГЕРБ резервира регион " Чужбина ", само че ще го вкарва от 2025 година, отдалеченото електронно гласоподаване бе отстранено, а флашките останаха, само че ги обезсмислиха. В последния ден, в който се разглеждаше ИК, дебатите бяха прекратявани без да има и едно изявление всъщност.. Междувременно стана ясно, че Българска народна банка няма специфична хартия и машинното гласоподаване може да бъде напълно отстранено. Друга опция за премахването на машините е фактът, че " бюлетината от машинно гласоподаване ", както към този момент се назовават разписките, въобще не отговорят на условията за бюлетини. Това може също да се трансформира в причина за премахването на бюлетините.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР